Τι είναι το molvosbike;

Αν μια λέξη περιγράφει καλύτερα το ποδήλατο αυτή είναι "Ελευθερία". Η λιτότητα της σχεδίασης του και η δυνατότητα να σε πηγαίνει παντού μόνο με τη δική σου μυική δύναμη είναι η φιλοσοφία του. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά γα τα δυο παραπάνω θέματα αλλά ας έλθουμε στο προκείμενο.

Πως ξεκίνησε η προσπάθεια

Ζούμε στον πιο όμορφο τόπο!!! Πανέμορφο αλλά μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο. Αισθανόμαστε στην άκρη της Ελλάδας και ο τρόπος να παρακολουθούμε τς εξελίξεις είναι ένας, το internet. Στην περιοχή μας βλέπαμε λίγα ποδήλατα.

Τα παιδιά δεν έχουν στενή σχέση με το ποδήλατο. Δεν ήξεραν να συντηρήσουν το ποδήλατό τους και το πλησιέστερο ποδηλατικό κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων. Ο αριθμός των ποδηλάτων που κυκλοφορούσαν στην περιοχή μας ήταν μικρός.

Οι δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν τα παιδιά είναι περιορισμένες. Είναι πολύ λιγότερες από τις δραστηριότητες που προσφέρονται στις μεγάλες πόλεις. Δεν προσφέρονται δραστηριότητες που αφορούν τεχνικές δεξιότητες, να απαιτούν τη χρήση εργαλείων, πράγμα που λείπει και από τις μεγάλες πόλεις βέβαια.

Το κοντινότερο Γυμνάσιο βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιόμετρα.Ένας καθηγητής και μερικοί μαθητές αποφάσισαν να πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο. Δημιουργήσαμε μια ποδηλατική ομάδα και αρχίσαμε τις βόλτες.

Το πρώτο ποδήλατο ξεκίνησε κάπως περίεργα. Ένας φίλος μας, που πλέον είχε μεγαλώσει, ήθελε ένα μεγαλύτερο ποδήλατο. Βρήκε έναν σκελετό σε έναν σωρό με παλιοσίδερα και άρχισε να ψάχνει τρόπο να τον κάνει ποδήλατο. Βρήκε κάποιους που αγαπούσαν τα ποδήλατα και είχαν τεχνικές γνώσεις να βοηθήσουν.

Ο σκελετός πήγε για αμμοβολή για να φύγουν τα παλιά χρώματα και βάφτηκε. Άρχισε η αναζήτηση ανταλλακτικών για να συναρμολογηθούν και να αποτελέσουν ένα πλήρες ποδήλατο.

Δεν υπήρχαν χρήματα και έτσι ζητήσαμε από την τοπική κοινωνία να μας δώσουν ότι ποδήλατο δε χρειάζονταν και θα κατέληγε σε παλιατζή ή στα σκουπίδια, μικρό ή μεγάλο, λειτουργικό ή όχι, ακόμα και ανταλλακτικά αν είχαν.

Έτσι συγκεντρώσαμε τα ανταλλακτικά και στήσαμε ένα πλήρες και λειτουργικό ποδήλατο. Χρειάστηκε να αγοράσουμε μια αλυσίδα, μια σέλλα,συρματόσχοινα και τακάκια για τα φρένα και λάστιχα.

Μια ομάδα από τρεις ενήλικες πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα εργαστήριο.

Τι κάνουμε σε αυτή την εθελοντική δράση

Καλλιεργούμε την ποδηλατική κουλτούρα στην περιοχή μας. Ανοίγουμε έναν ακόμα δρόμο για για μα πράσινη δραστηριότητα. Στόχος μας είναι να κάνουμε την περιοχή μας φιλική προς στους ποδηλάτες και το ποδήλατο.

Προσφέρουμε δωρεάν ποδήλατα σε όλους.

Προσφέρουμε έναν χώρο στα παιδιά για να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες και να επισκευάσουν δωρεάν τα ποδήλατά τους.

Στη διάρκεια των προσπαθειών μας άρχισε να αλλάζει το τοπίο.

 • Μια επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων διαθέτει πλέον και ποδήλατα προς ενοικίαση. Μια άλλη διαθέτει ηλεκτρικά ποδήλατα.
 • Στην περιοχή μας δημιουργήθηκε ο Φορέας Τουρισμού Μηθύμνης (Μολύβου). Θέλησε να αναδείξει τς εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρει ο τόπος. Μας ανέθεσαν να σχεδιάσουμε ποδηλατικές διαδρομές. Παρουσιάσαμε τις διαδρομές που κάνουμε όταν βγαίνουμε στο βουνό και ο Φορέας Τουρισμού τις εξέδωσε σε χάρτη.

Υποστηρίζουμε τον οργανισμό Warmshowers και φιλοξενούμε δωρεάν ποδηλάτες. Στο "Your stories" μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις από την επίσκεψή τους και να ακολουθήσετε το μεγάλο τους ταξίδι.

Πως διαθέτουμε τα ποδήλατα που ανακατασκευάζουμε

Τα ποδήλατα που ολοκληρώνουμε και είναι πλήρως λειτουργικά και αξιόπιστα τα διαθέτουμε δωρεάν:

 • Σε ξενοδοχεία που αυτά με τη σειρά τους τα προσφέρουν στους πελάτες τους για να μετακινούνται από και προς τον οικισμό (Ο οικισμός μας είναι παραδοσιακός και τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται εκτός οικισμού)
 • Σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται ένα μέσο για να πηγαινοέρχονται στην εργασία τους.
 • Σε παιδιά που δεν έχουν ποδήλατο
 • Σε όσους θέλουν να μας ακολουθήσουν στις ποδηλατοβόλτες και δεν έχουν ποδήλατο.

Στο τέλος του καλοκαιριού συγκεντρώνουμε όλα τα ποδήλατα που δε θα χρησιμοποιηθούν το χειμώνα και τα συντηρούμε για να είναι έτοιμα για το επόμενο καλοκαίρι.

Τι χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το έργο μας

Από τους συμπολίτες μας

Ζητάμε ποδήλατα, χαλασμένα, σκουριασμένα που δε μπορούν να πουληθούν.

Προσφέρουμε μια πλατφόρμα ανταλλαγής τεχνικών γνώσεων και εμπειριών.

 • Εάν χρειάζεστε ένα ποδήλατο για τη δουλειά σας, για το παιδί σας ή απλά για τη βόλτα σας ελάτε μαζί μας. Μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας ποδήλατο επιλέγοντας σκελετό και ανταλλακτικά από την αποθήκη μας. Εμείς σας προσφέρουμε το εργαστήριο μας και την τεχνική μας βοήθεια. 
 • Εάν διαθέτετε ήδη ποδήλατο που χρειάζεται συντήρηση μπορείτε να το φέρετε στο εργαστήριό μας. Σας προσφέρουμε το εργαστήριο μας και την τεχνική μας βοήθεια.
 • Τα παιδιά μπορούν να φέρουν το ποδήλατό τους και να το επισκευάσουν. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακατασκευή και συντήρηση των ποδηλάτων του molivosbike.
 • Εάν έχετε τεχνικές γνώσεις ή άλλες τεχνικές δεξιότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν ελάτε μαζί μας. Θέλουμε, ο χώρος μας, να γίνει μια κοιτίδα για να μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία των μελών μας στους νεότερους και στα παιδιά.

Από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ποδήλατο

Ζητάμε ποδήλατα, χαλασμένα, σκουριασμένα, χτυπημένα, που δε μπορούν να πουληθούν καθώς και ό,τι ανταλλακτικά δε χρειάζεστε.

 • Αν κάποιος πελάτης σας έχει στην αποθήκη του ένα ποδήλατο που δεν το χρειάζεται πια, χαλασμένο, σκουριασμένο, χωρίς λάστιχα, που δε μπορεί να πουληθεί, εμείς το χρειαζόμαστε.
 • Αν εσείς έχετε στην αποθήκη σας παλιούς,σκουριασμένους,χτυπημένους ή στραβούς σκελετούς που θα πάνε για παλιοσίδερα, εμείς τους χρειαζόμαστε. Αν έχετε παλιά ανταλλακτικά που δε σας χρειάζονται και δε μπορούν να πουληθούν, τα χρειαζόμαστε. Προσθέστε και τα χαλασμένα ανταλλακτικά που αλλάζετε στους πελάτες σας.
 • Αν θεωρείτε αυτή την προσπάθειά μας αξιόλογη και θέλετε να βοηθήσετε επικοινωνήστε μαζί μας. Χρειαζόμαστε ελαστικά κάθε διάστασης, σέλες, τακάκια και παπουτσάκια φρένων, αλυσίδες, και grips (ότι είναι λαστιχένιο). Όλα τα ποδήλατα που φτάνουν σ' εμάς απαιτούν την αντικατάσταση αυτών των αναλωσίμων και το κόστος τους είναι δυσβάσταχτο στην εθελοντική μας ομάδα.  

Μια φορά την εβδομάδα βγαίνει στην Αττική αυτοκίνητο του θερμού υποστηριχτή μας Νίκου Γεωργίου και συλλέγει όλα τα παραπάνω (προηγείται τηλεφωνική επαφή).

Προσφέρουμε την προβολή της επιχείρησης μέσα από τις δραστηριότητές μας. Τοποθετούμε το λογότυπο με σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της επιχείρησης στο footer της ιστοσελίδας μας καθώς και στο υποσέλιδο του επστολόχαρτού μας.

Θέλουμε κοντά μας την κοινωνία για να βάλουμε το  ποδήλατο στη ζωή μας.

FaLang translation system by Faboba